Със сигурност ни прави впечатление, че днес повечето деца сякаш са

...
Със сигурност ни прави впечатление, че днес повечето деца сякаш са
Коментари Харесай

Връзката между емоциите и ръста

Със сигурност ни прави усещане, че през днешния ден повечето деца като че ли са по-високи от преди. Едни го отдават на хормоните в храните, други на генетична предразположеност. Особено при момчетата за множеството родители е значимо да бъдат по-високи.
 Децата и тяхната дарба да усвояват бързо нови познания
Защо децата се учат толкоз бързо

С годините губят това умеене

И до момента в който някои оставят всичко в ръцете на физиологията и процеса на порастване, други прибягват до разнообразни способи за подкрепяне като тренировки по волейбол или баскетбол да вземем за пример. Оказва се обаче, че има и една забавна взаимозависимост сред прочувственото положение на децата и височината, която могат да доближат.

Височината е композиция от генетика, хранене и изцяло здравословно състояние. Растежните плочки, ситуирани в дългите кости на крайниците, служат за удължение на костите. В една избрана възраст тези пластини се затварят и повече не можем да се издължим. Човешкият растежен хормон, създаван от хипофизната жлеза, също е от решаващо значение, тъй като подкрепя регенерацията на клетките и растежа на мускули и кости.
 Снимка 635222

Съществуват избрани ограничавания в това доколко човек може да повлияе на растежа си, само че това несъмнено не е невероятно. Много е значимо да се храним вярно и уравновесено, изключително в интервали на плевел напредък, с цел да си набираме всички нужни хранителни субстанции. По този метод може да прибавим някой и различен сантиметър.

Не става обаче и без физическа интензивност, тъй като с постоянни извършения, изключително включващи скачане и разпъване, се подтиква освобождение на растежен хормон и се подкрепя здравословното развиване на костната система. Качественият сън е от не по-малко значение, тъй като до момента в който спим, също се отделя хормон на растежа.

Оказва се обаче, че подрастващите се нуждаят и от обич, поддръжка и благополучие, с цел да станат по-високи. До това изобретение доближава проф. Бари Богин, биологичен антрополог от университета Лафбъро, който изследва човешкия напредък от близо половин век. 
 Снимка 635220

Според него неналичието на любов и поддръжка и възприятието за безнадеждност при децата води до положение, наречено  " отровен прочувствен стрес ". То освен вреди на тялото, само че и пречи на главните хормони, нужни за растежа и височината. " Човешкият тип изисква мощна обществена и прочувствена обвързаност, т.е. обич, сред млади и по-възрастни хора, както и сред хора от всички възрасти ", споделя ученият.

И добавя, че възприятието на привързаност подобрява съвсем всички функционалности и процеси в човешкия организъм като храносмилане и асимилиране на потребните субстанции от храната, което води и до по-добър имунитет и по-висок растеж. Отделно се усилва чувството за благополучие, позитивизмът и удовлетвореността от живота.
 Снимка 635221

Проф Богин прави съпоставяне сред междинния растеж в две доста разнообразни страни - Холандия и Гватемала. В Гватемала, където стандартът на живот е невисок, има чести политически разтърсвания, неустановеност и принуждение, средният растеж на мъжете е 163 см и 149 см на дамите. В Холандия, където има добре работеща обществена политика, мъжете са високи приблизително 183 см, а дамите - 169 см, предава Earth.com.

Подобни връзки сред метода на живот и междинната височина на популацията се наблюдават не само днес. Например по време на икономическата меланхолия в периода 1873 година до 1879 година в Съединени американски щати се наблюдава значителен спад във височината на жителите. По време на двете международни войни и Голямата меланхолия през 30-те години обаче не е открито сходно събитие и проф. Богин си го изяснява с приложените съответни обществени ограничения за поддръжка.
 Екранното време и последствията от него при бебета и подрастващи
Отново за екраните и децата

Колко нездравословни са в действителност

Така като основен извод от проучването може да се извади изказванието, че социалната поддръжка, икономическата непоклатимост и прочувственото здраве играят основна роля във физическото развиване на бъдещите генерации. И това е следващото увещание, че е значимо да обръщаме задоволително внимание не само на физическото, само че и на психологичното здраве.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР